I början av webbens utveckling fanns det inga sökmotorer värda namnet, utan vi hittade rätt via olika länksidor. Då fanns det inte så många sidor på nätet, så länkkataloger var bra för att hitta de mest väsentliga.
En av de bästa grundades av två studenter som – enligt myten – satt i en husvagn och letade länkar. De döpte sin sajt till Yahoo och den var länge den främsta sajten för att hitta riktigt bra sajter. Sedan kom Google.
Det fanns sökmotorer innan Google kom (WebCrawler, AltaVista). I början var de rätt dåliga men man kunde hitta en del ändå. Sedan hittade porren ut på webben och vad man än sökte på så var de första sökträffarna porr, eftersom sökmotorerna inte var speciellt bra och därför gick att lura av skrupelfria porrsajter.
Då var länkkataloger ett säkrare kort för att hitta rätt. Yahoo hade anställda som letade upp bra sajter och la upp dem i sin katalog. Man kunde även skicka in tips på sina egna sajter och lyckades man hamna i katalogen kunde man räkna med bra trafik.
Idag är det inte många som använder länkkataloger. En del har dem som startsidor för att hitta sina favoritsajter, och folk som jobbar inom sökmotoroptimering har länkkataloger för att genererar inkommande länkar till sina sajter (något som förmodligen har gjorts funktionslöst av Google).
Yahoos klassiska länkkatalog har därmed spelat ut sin roll och nu har företaget gått ut med att man tänker stänga ner den delen av sajten. För att uttrycka mig med en kliché: en epok går i graven.
Minns du Yahoo?