Quantcast
Channel: Sökresultat för ”optimering”– TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 20

Börja blogga: Så kommer du igång med allt!

$
0
0

Kom igång med bloggandeVill du börjar blogga, men inte vet hur du kommer igång? Funderar du får fler besökare och ser till att de återkommer? Och går det att tjäna pengar på att blogga? Den som säger att bloggandet är dött är ute och seglar. Och den som tror att bloggar bara är en massa unga tjejer som skriver om att fika, har totalt fel.

Att starta en blogg är väldigt enkelt idag. Faktum är att du kan ha en blogg uppe på bara några minuter. Men vill du vara seriös är det värt att se lite längre in i framtiden, och då kan det finnas skäl att välja plattform med omsorg. Gratistjänsten som låter dig börja blogga inom tre minuter kanske inte är det bästa valet på sikt. Eller?

Det kryllar av bloggar i Sverige. Långt över hundra tusen sägs det. Men samtidigt har bloggen utvecklats så att det är svårt att säga vad som egentligen är en blogg. Ofta är gränsen mellan blogg och webbtidning väldigt luddigt.

Enklast är väl att säga att en blogg är en sajt som vanligtvis drivs med WordPress, eller något annat bloggverktyg, och som uppdateras kontinuerligt med ett personligt innehåll. Om tidningar som regel har själva tidningen som avsändare till artiklarna, så har bloggen en eller flera specifika personer.

Börja blogga i WordPress

Så driver jag TkJ.se

TkJ.se placerar jag i gränslandet mellan blogg och datortidning. Jag började jobba med datortidningar för ungefär 20 år sedan, så det är ungefär samma typ av material jag skriver idag som jag gjorde i alla de tekniktidningar jag skrivit om.

Men däremot skriver jag annorlunda. På TkJ.se använder jag ett betydligt mer personligt språk. I en tidning skriver man sällan i jag-form, så länge det inte handlar om krönikor, men det kan jag göra här, eftersom jag kallar det för blogg.

Du känner säkert till det här, men sedan 2010 jobbar jag heltid med TkJ.se. Sajten är i praktiken mitt levebröd (ha mig i åtanke när du ser över din whitelist i AdBlock). Tack vare annonserna, affiliatelänkar och mina e-böcker kan jag driva vidare TkJ.se och förse dig, och tusentals andra, med (nästan) dagliga artiklar och nyheter om datorer, teknik och Internet.

Det är inte så att jag blir rik på det här jobbet – men å andra sidan är det svårt att ha ett bättre yrke. Friare än så här blir det inte. Och jag har svårt att se hur ett jobb kan bli roligare och mer tacksammare. Trots att jag skrivit om teknik i 20 år nu så är det fortfarande lika kul. Att yrkesblogga är alltså något jag varmt kan rekommendera.

Fast det är inte därför du ska starta en blogg. När jag drog igång TkJ.se var det för att jag störde mig på pressläggningen för nyheter på den datortidning jag då var chefredaktör för. Jag ville ha någonstans att skriva om nyheter och publicera direkt, och inte vänta på tryck och distribution. TkJ.se startades som en ren hobbyverksamhet, något som var kul att driva. Jag hade inte en tanke på att göra det till ett yrke.

Du ska starta en blogg för att du har något att säga. Försöker du dra igång en blogg enbart för att tjäna pengar, kommer du att misslyckas. Att tjäna pengar på din blogg är möjligt i framtiden, men det får inte vara ditt främsta skäl till varför du vill blogga.

WordPress-panel

Välj din plattform för att blogga

Den vanligaste frågan jag får angående att starta blogg är; ”Kan jag inte börja med en gratisblogg, och om det går bra flytta till egen domän?”. Jo, så kan du göra, men det är inget jag rekommenderar, av flera skäl.

För det första är det aldrig bra att flytta en sajt till en ny domän. Du kommer förlora alla positioner i sökmotorer, alla bokmärken och så vidare. Det räcker inte att skriva en bloggpost om att ”Jag har flyttat!”. Visst kommer du med tiden att återfå besökare, men i det stora hela är det nästan som att starta på nytt.

Det andra starka skälet till att inte använda en gratistjänst om du vill vara seriös, är av psykologiska skäl. Om du inte betalar något för bloggtjänsten så kommer du inte bli lika motiverad till att sköta din blogg. Har du däremot investerat en liten slant i domän och webbhotell har du en viss positiv press på dig att köra på.

Det finns tre ledande plattformar som erbjuder gratis blogg. WordPress.com är en ordentligt nedbantad version av WordPress. Blogger har funnits länge och är enkelt att använda. Tumblr är väldigt lättanvänd, och mer som en kombination av bloggar och Twitter.

För det tredje så är du väldigt begränsad på gratistjänsterna. Om du har en blogg på egen domän och webbhotell så kan du göra vad som helst. Det kan du inte på gratistjänsterna. Det är till exempel inte alls säkert att du får visa annonser eller sponsorlänkar om du vill göra det i framtiden.

Min rekommendation är att du skaffar ett webbhotell med egen domän, och installerar WordPress på det. WordPress är världens bästa plattform för att driva bloggar (och andra sajter). Det finns massor med gratis teman/mallar, tillägg och annat. Eftersom så många använder det, är det lätt att hitta forum för support.

Flera webbhotell erbjuder så kallad One Click-installer, vilket innebär att när du registrerat domännamn och beställt webbhotell, så kan du installera WordPress direkt via deras hemsida, bara genom ett musklick. Du behöver bara fylla i bloggens namn, användaruppgifter och sedan fixar de allting automatiskt.

Jag använder själv webbhotellet Loopia för de flesta av mina sajter, förutom TkJ.se som drivs på en virtuell server hos CityCloud, som ägs av webbhotellet City Network. Jag rekommenderar både Loopia och City Network. Det är bra, stabila och kompetenta webbhotell som funnits länge och som har bra tjänster.

Bägge har One Click-installer för att automatiskt installera WordPress på din domän.

Det finns en rad väldigt billiga webbhotell, som bara kostar ett par kronor i månaden. Webbhotell är precis som allt annat – du får vad du betalar för. Därför är det betydligt bättre är lägga på en slant och köpa hos Loopia eller City Network. Om Loopia är en ny Volvo V70, så är ett 5-kronors webbhotell en rostig Opel Astra från 1984.

WEBBHOTELL: Sponsrade länkar

Webbhotell Pris/mån Utrymme Trafik Domäner
City Network REK! 49 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
Loopia REK! 84 kr 75 GB 750 GB Obegränsat
Binero 79 kr 100 GB 2000 GB Obegränsat
One.com 15 kr 15 GB Fri* 1
FSData REK! 149 kr 20 GB 300 GB Obegränsat
Crystone 12:50 kr 250 GB 5000 GB Obegränsat
Surftown 18 kr 10 GB 30 GB 1
Cliche 24 kr 5 GB Fri* 1
Inleed REK! 29 kr 5000 GB 250 GB Obegränsat
Meebox 24 kr 20 GB 50 GB 5
Webbdo 9 kr 1,5 GB 40 GB 11
Ev startavgift & domänkostnad tillkommer. Pris uppdaterat 140415.
* Fritt så länge du inte har för mycket
REK = Rekommenderas

WordPress: Mallar, tillägg och annat…

WordPress är alltså ett publiceringssystem som från början var avsett uteslutande för bloggar, men som idag även kan användas för andra sajter. Många tidningssajter kör på WordPress idag. Det har en liten inlärningskurva, fast du lär dig fort när du testar.

Grejen med WordPress är att det kan användas väldigt enkelt. Men om du sedan vill bli mer avancerad så finns det inga gränser för vad du kan göra. Det går att bygga allt möjligt med WordPress, och en fördel är att det finns hur mycket gratis teman och tillägg som helst.

Teman för WordPress

Teman är de grafiska mallar som används för att bestämma hur din blogg ska se ut. Du kan söka efter gratis teman direkt via WordPress administrationsgränssnitt, men det finns även att ladda ner på många andra ställen.

När du väljer ett tema, tänk på att du ska kunna göra det mer personligt. Kan du HTML, CSS och eventuellt lite PHP kan du göra egna teman för WordPress. Om du däremot är novis, välj ett tema där du kan ändra huvudet – det vill säga den bild som är överst på sidan. Det räcker egentligen. Skapa ett eget personligt huvud så har du en egen design.

Här hittar du artiklar jag har skrivit om gratis teman för WordPress. Tänk på att en del av artiklarna är gamla, så alla länkar kanske inte fungerar…

När du vill lägga till funktioner i WordPress, använder du så kallade tillägg. Det finns alla möjliga typer av tillägg – både gratis och kommersiella. Det finns allt från tillägg som lägger in en Facebook Gilla-knapp under dina inägg, till lösningar för e-butiker. Logga in på ditt WordPress, och välj Tillägg -> Lägg till nytt. Här kan du söka efter bra tillägg.

Nedan kan du läsa några artiklar om tillägg som jag skrivit:

Stiftelsen för Internetinfrastruktur, IIS, har publicerat en gratis e-bok som handlar om hur du kommer igång med WordPress. Här kan du läsa mer om e-boken.

Så skriver du för bloggar

Som jag skrev här ovan är skillnaden mellan att skriva för en blogg och en tidning, att du i bloggen skriver ur jag-perspektiv och är mer personlig. Nu är det naturligtvis ingen statisk regel, precis som alltid när det handlar om att skriva.

Skriva för bloggar - E-bok av Tommy k JohanssonDet viktiga är att du hittar en bra röst som tilltalar dina läsare. Krångla inte till det.

En återkommande fråga gäller hur ofta du ska uppdatera. Det finns inget bra svar på det. Det beror på vad du skriver om. Är det en dagboksblogg som handlar om vad du gör, så bör du förmodligen uppdatera varje dag. Men om du skriver om tips för sportfiskare kanske det räcker med någon gång i veckan.

Det viktigaste är kontinuitet. Tänker du posta en gång om dagen, testa dig fram för att hitta när på dagen du ska posta för att få flest läsare, flest som delar posten på Facebook och Twitter, och så vidare.

Att skriva för bloggar är ett stort ämne. Det är så pass stort att jag författat en hel bok om det; Skriva för bloggar. Den finns som e-bok att köpa hos iBooks, Adlibris, Bokus och Google Play. Du hittar alla länkarna på sidan om mina e-böcker.

Jag har genom åren skrivit en hel del artiklar om att skriva för bloggar. Här nedan hittar du länkar till ett par av dem.

Tips för att få fler besökare

Kanske bloggar du enbart för din egen skull, för att ha någonstans att skriva av dig. Då bryr du dig nog inte om att mäta antalet besökare.

Om ditt mål är att bli framgångsrik och ha mycket trafik, bör du ha i åtanke att succé inte är något som händer över en natt. Visst finns det solskenshistorier om bloggare som blivit stora efter att ha skrivit en bloggpost om uppmärksammats av alla. Men de allra flesta får arbeta upp sin trafik.

Av egen erfarenhet, från många olika bloggar, kan jag säga att de första hundra besökarna per dag är de svåraste. Du behöver got om tålamod. Att nå upp till 100 besökare per dag kan ta flera månader, och under den här tiden måste du hålla ut och fortsätta skriva.

Men det finns så klart tips för att öka trafiken snabbare. Även inom det här ämnet har jag skrivit rätt många artiklar, länkar här under. Det tips jag vill ge dig från start, är att ta hand om dina första trogna besökare. Skriver du bra kommer du få några läsare som återkommer, och som skriver kommentarer, gillar posterna på Facebook och så vidare.

Var hygglig mot dessa! Svara på deras mejl och kommentarer, tacka och visa uppskattning. Det är nämligen dessa som hjälper dig att marknadsföra din blogg i början. Om du uppmärksammar och lyssnar på dem kommer de gladeligen tipsa om din blogg överallt.

Håll koll på statistiken!

Se till att skaffa Google Analytics! Det är ett gratis statistikverktyg som du använder för att hålla koll på allting på din blogg. Hur många besökare du har, vilka sidor som är mest populära, hur länge besökarna stannar på din sajt och massor av annat matnyttigt.

Att följa och undersöka statistik är väldigt viktigt. Speciellt viktigt är det om du bloggar om ett ämne och inte bara dig själv. Skriver du om något speciellt så kommer dina gamla bloggposter också vara viktiga. De drar trafik via Google. Därför är det viktigt att hålla koll på hur bra de fungerar, så att du kan trimma dem. Ja, du läste rätt – det är viktigt att uppdatera dina gamla bloggposter, i alla fall de som drar mycket trafik, så att de rankar ännu bättre i sökmotorer.

En tjänst jag varmt rekommenderar är Wincher (tidigare Gserp). Den kostar några kronor i månaden, vilket den är väl värd. Med Wincher spårar du sökord för att hålla koll på hur du positionerar dig i Google. Du kan till exempel ange sökordet ”flugfiske” för att hålla koll på hur du rankar på det. När förändringar sker, till exempel när du hoppar upp eller ner i resultatlistorna, kan du få ett mejl med information.

Behåll dina besökare – så gör du

Att skaffa besökare är en sak – att behålla dem är en annan. Ibland händer det att man som bloggare får en länk från en väldigt populär sida, och det strömmar in mängder av besökare. Men när du sedan undersöker statistiken inser du att de här besökarna bara stannat på sajten i tre sekunder. Då är de tämligen meningslösa…

Därför är det viktigt att få alla som besöker din sajt att stanna kvar. Dels vill du att de ska stanna och läsa det du skrivit, och klicka sig vidare till andra artiklar för att stanna på sajten. Och dels vill du knyta någon form av kontakt med dem. Det kan vara att få dem att gilla din sida på Facebook, eller prenumerera på ditt nyhetsbrev (se nedan), följa dig på Twitter och Instagram, eller vad som helst som skapar en kontakt med dig.

NyhetsbrevsskolanEtt populärt sätt att bibehålla kontakten med dina besökare är ett nyhetsbrev via e-post. Här finns det förutfattade meningar om att ingen läser nyhetsbrev längre, något som inte alls stämmer. Gör du rätt så kommer många av dina prenumeranter att läsa ditt nyhetsbrev, och framför allt klickar de sig vidare till din sajt.

Vill du lära dig mer om nyhetsbrev via e-post så har jag en hel skola om det: Nyhetsbrevsskolan. Där får du lära dig allt om att starta ett nyhetsbrev, skicka ut det, optimera och öka läsning och klick.

Börja tjäna pengar på din blogg

Tjäna pengar på din bloggDen dagen du har börjat få hyfsat många besökare kan du börja tjäna pengar på din blogg. De flesta tjänar lite extrapengar varje månad – men det finns även ett antal svenskar som lever på att blogga. Som undertecknad. Då gäller det att hitta rätt metoder för att tjäna pengar på din blogg.

Om du planerar att börja ha annonser på din blogg, kan det vara en god idé att ha med någon annons redan från början. Detta för att dina besökare inte ska bli uppretade den dagen du inför annonser.

Ett vanligt misstag som bloggare gör, är att de inte har tålamod för att testa sina annonser och sponsorlänkar. Det tar nämligen tid att hitta rätt. Du behöver testa dig fram. Det är massor av faktorer som spelar in. Val av annonsörer, placering av annonsblock, färg och form.

Tjäna pengar på din blogg! Missa inte min e-bok om hur du tjänar pengar på en blogg. Den riktar sig till både nybörjare och erfarna bloggare, och innehåller massor av tips och inspiration för att börja få inkomster från ditt bloggande.

Det vanligaste felet bloggare gör, är att de anmäler sig till AdSense, plockar ut en annons och sätter in den någonstans långt nere i högerspalten. Efter en vecka har de inte tjänat några pengar, och då konstaterar de att AdSense inte fungerar. Så är inte fallet. Hade de placerat annonsen uppe till vänster kanske de tjänat tio gånger så mycket.

Vad som fungerar för andra, behöver inte fungera för dig. Läs så mycket du kan och testa, testa, testa. Låt det ta tid. När något går dåligt, få inte panik efter en dag, och se det inte som en förlust. Även om har tjänat mindre under en vecka än vad du gjorde veckan före, så är det kostnaden för kunskapen.

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

Flattr this!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 20

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!